Publicerad den 2 kommentarer

Vad gör jag om jag blir sjuk i Spanien? 

Vad som händer när du blir sjuk beror på om du är här som turist, om du bor här som pensionär, om du har permanent uppehållstillstånd (residencia) eller om du arbetar i Spanien som anställd eller är egen företagare.

Sjukvård som turist utan fast uppehållstillstånd

Som ansluten till svensk försäkringskassa, vilket alla svenskar automatiskt blir vid 16 års ålder, kan du ”exportera” dina förmåner till Spanien så att den svenska sjukförsäkringen gäller även här och i alla andra EU-länder. Om du inte kan visa upp det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) för din spanska läkare riskerar du att få betala kostnaden själv. Som turist kan du vända dig till vilken privatläkare du vill, förutsatt att du har en resesjukförsäkring i din svenska hemförsäkring.

Sjukvård i Spanien som fast boende pensionär

Om du pensionerar dig i ett annat EU/EES-land än ditt hemland har du enligt EU:s regelverk rätt till sjukvård i det nya bosättningslandet men det ett krävs intyg från den svenska försäkringskassan (E121). För att erhålla detta intyg krävs att du lyfter ålders- eller premiepension vilket normalt sker från 65 års ålder även om ett så kallat förtida uttag kan förekomma från och med 61 år. Med E121 kan du åtnjuta sjukvård, som om du hade pension från Spanien, trots att den kommer från Sverige. Du får alltså rätt till allmän sjukvård enligt samma regler som gäller för spanska pensionärer och måste vända dig till läkare eller annan vårdpersonal som är ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i Spanien.

Sjukvård för pensionär som inte är fast boende

Som svensk pensionär har du rätt till gratis akutvård och för detta krävs endast det blå EU-kortet samt legitimation. En pensionär som ska resa till Spanien kan behöva ett särskilt pensionärsintyg som komplement till EU-kortet. Intyget visar att personen har pension i Sverige och därmed har rätt till samma kostnader för sjukvård och läkemedel som för spanska pensionärer. Intyget utfärdas av Försäkringskassan.

Akutsituation

Man bör i förväg tänka på att ha de viktigaste telefonnumren lätt åtkomliga. Läkare, sjukhus, polis och ambulans har nämligen lokala direktnummer. Men självklart kan alla också nås via det allmänna nödnumret 112. Följande alternativ finns att välja mellan då det inträffar en allvarlig sjukdom eller ett olycksfall:

  1. Ring efter en ambulans. Speciella, vanligtvis tresiffriga, telefonnummer går direkt till en larmcentral.
  2. Ring till den lokala vårdcentralen – ambulatorio. Numret hittar du i telefonkatalogen.
  3. Ring ambulansservice vid något privatsjukhus.
LÄS MER
Dela med dig av drömmen om Spanien

2 svar på “Vad gör jag om jag blir sjuk i Spanien? 

  1. Bra saklig information .
    Behövs i all missinfornation.
    Framförallt gå inte till privatläkare med det blå EU kortet..då får du betala själv.. Fk betalar inte tillbaka det du lagt ut.Sök upp spanska sjukvården.

  2. Tack Eric! Bra input. 🙂

Kommentarer är stängda.