Publicerad den 14 kommentarer

Inkomstskatt i Spanien

Om man bor i Spanien längre än 183 dagar total om året så blir man vare sig man vill det eller inte en person som blir skatteresident i Spanien. Lagen är sådan och man har inget val! Det går inte heller, som man kunde göra för många år sedan, att resa snabbt ut ur landet och sen komma tillbaks därför att de 183 dagarna behöver inte vara i följd. Om man nu har blivit resident i Spanien så måste man då också betala de skatter som gäller för en svensk som är fast boende i Spanien. Vad är det som skiljer en resident och en icke resident vad gäller skatter som måste betalas?

Inkomstskatt i Spanien

Före slutet av juni varje år skall en resident fylla i en skattedeklaration för residenta. Men detta gäller inte alla. Som pensionär med en inkomst som är lägre än 11 200 € så behöver man inte göra detta om man inte har andra inkomster typ ränteinkomster eller hyresinkomster. Det kan ändå vara en god idé att göra den årliga deklarationen för att i framtiden kunna bevisa för de svenska myndigheterna att man är skatteresident i Spanien. Vad inte alla känner till är i denna deklaration måste alla inkomster i hela världen tas med som hyresinkomster, räntor, reavinst vid försäljning av bostad eller andra tillgångar även om dessa befinner sig utanför Spanien. Om du arbetar i Spanien så deklarerar du din lön enligt ”certificado de retenciones”. Där framgår också hur mycket spansk preliminärskatt som redan är dragen vid utbetalning av lönen varje månad och hur mycket som är inbetalat till det spanska socialförsäkringssystemet. Är du egen företagare i enskild firma (autónomos) betalar du din skatt varje kvartal men måste ändå presentera en årlig deklaration där man ser om man har betalat för mycket eller för lite under året.

Skatteskalor och personavdrag

Precis som i Sverige finns det avdragsmöjligheter innan den slutliga skatten fastställs. Först drar man av ett personligt avdrag på 5.550 euro och detta kan även vara högre under vissa omständigheter. Om man är över 65 år har man till exempel ytterligare ett avdrag på 1.150 euro och detta ökas ytterligare med 1.400 euro om man är över 75 år. Vidare finns ett avdrag för invaliditet på 3.000 euro som höjs till 9.000 om personen är över 65 år. Om ett gift par gör en gemensam deklaration är avdraget 3.400 euro. Slutligen finns det ett avdrag för arbetsrelaterade utgifter på 2.000 euro.

Skatteskalan i Spanien är följande:

  • 20 % – Inkomst upp till 12.450 euro
  • 25 % – Inkomst mellan 12.450 – 20.200 euro
  • 31 % – inkomst mellan 20.200 – 35.200 euro
  • 39 % – inkomst mellan 32.200 – 60.000 euro
  • 47 % – Inkomst över 60.000 euro
Dela med dig av drömmen om Spanien

14 svar på “Inkomstskatt i Spanien

  1. Om man arbetar som sjöman och anställd i ett annat land, är utanför Spanien minst 183 dagar, får lön från ett annat land, hyr bostad/lägenhet i Spanien (tillbringar mindre än 182 dagar i Spanien…måste man då betala skatt i Spanien?

    1. Hej Pelle. Jag antar att det är inkomstskatt du syftar på och att du INTE är resident (skriven i Spanien)? Isåfall behöver du inte skatta i Spanien för dina inkomster. Men skulle du vara skriven i Spanien är du skatteskyldig i landet för alla dina inkomster. Oavsett var i världen de kommer ifrån.

  2. Hej vi är ett par pensionärer 68 år som äger ett hus i torreveija spanien inga lån.Om vi flyttar och skriver oss i spanien hur ser våran ekonomiska situation ut pension 1. 39400sek mån 2. 22000sek mån.Vad kostar privat sjukförsäkring för oss i månad mm.
    Mvh Bjson

  3. Hej Bjson,

    Skatten ser du i skatteskalan ovan under Skatteskalor och personavdrag. Vad gäller priset för en privat sjukförsäkring har jag inte dom priserna, Du kan få korrekta svar om du mailar eller ringar till nedanstående person som säljer privata sjukförsäkringar i Spanien:
    SJUKFÖRSÄKRINGAR SANITAS (S)
    Kontakt: Inger Bergman Lindwall
    Tel: 610 20 33 30
    ibergman.pex@sanitas.es
    http://www.sanitas.es

  4. om jag äger en enskild firma eller aktie bolag men bestämmer mig för att flytta helt till spanien och söka tillstånd att bo där. kan jag besöka sverige hur jag vill samt jag skattar då i spanien fast företaget är i sverige ?. är svensk medborgare men kommer från ryssland

  5. Hej Janek,

    Om du ansöker och får fast uppehållstillstånd (residencia) i Spanien så kommer du att skatta för ALLT du äger i hela världen (inklusive Sverige och Ryssland i ditt fall). För att du ska betraktas som skattemässigt utflyttad från Sverige krävs dock att du avslutar ditt företag där.
    Hör av dig igen om detta inte var klart för dig hur jag menar.

    Sven

  6. Hejsan jobbar på båt i Nordsjön 1mån på och en mån av.min arbetsgivare är norsk och jag skattar i Norge. Om jag skriver ut mig från Sverige och skriver mig i Spanien. Har lägenhet i Spanien.
    Måste jag även skatta i Spanien för min inkomst i Norge?

  7. Hej Anders,

    Först ursäkta mig för det sena svaret. Så här är reglerna:
    Om du skriver in dig i Spanien, dvs. blir resident i landet, så måste du ta upp och skatta för alla inkomster du har i hela världen, dvs. även de du har från Norge. Från skatten du ska betala i Spanien för dina inkomster får du dra av de som du har betalat i Norge. Under förutsättning att du har deklarerat dessa inkomster i Norge. Hur har du tagit upp dina norska inkomster i Sverige där du är skriven? Det är viktigt för mig att veta detta och jag återkommer med mer detaljerat svar när jag fått ditt svar.

    Sven

  8. Hej Svein! Idag skattar jag bara i Norge enligt nordiska skatteavtalet, på denna ftg typ jag är på nu, men ska jag jobba på supplay fartyg så vill skatteverket man ska skatta upp till full landskatt i Sverige, idag skattar man 26% i Norge, så tänkte mera om det är mer fördelaktigt att skriva ut sig från Sverige och bosätta sig i Spanien. Om sjömännen har lägre skatt i Spanien ?

  9. Hej! Intressant inlägg. Hur ser situationen ut för dubbelbeskattning? Om man har tillgångar både i Sverige och i Spanien, såsom boende, hur ser Svenska skatteverket på detta även om man är skriven i Spanien?

  10. Hej Sven,
    Om jag är non resident, bosatt i Sverige men har ett hus i Spanien som jag hyr ut ibland. Jag vet att jag måste skatta 19% efter avdrag i Spanien, men måste jag även deklarera och skatta i Sverige. Har du koll på det? Alla vänner jag pratat med där nere skattar inget i sverige och min advokat där nere trodde att sverige och spanien har ett avtal så man inte behöver skatta i Sverige.

  11. Hej Hans,

    Sorry för sent svar. Så här ligger det till. Om du är skriven i Sverige och har köpt en bostad i Spanien så måste du betrakta den som om den var en sommarstuga i Sverige, dvs. du måste skatt för uthyrningen. Men du får dra av den skatt du betalat i Spanien. Detta är för att det inte skall bli en dubbelskattning.

    Sven

  12. Hej om vi är skrivna i Sverige och har köpt lägenhet i Spanien, måste vi betala inkomstskatt här i Spanien då, hälsningar Anders och Anne-Maj

  13. Hej Anne-Maj,

    Sorry för sent svar. Den skatt du betalar är en kommunal fastighetsskatt på din fastighet i Spanien. Om du inte arbetar i Spanien betalar du inte någon inkomstskatt. Är det ett tillräckligt svar eller har du fler frågor så svarar jag gärna på det.

    Sven

Kommentarer är stängda.