Publicerad Lämna en kommentar

Andalusien & Lucia

En av flera teorier är att namnet Andalusien kommer av det arabiska namnet “Al Andalus”, som refererar till de delar av Iberiska halvön som var under muslimsk överhöghet.

En annan teori är att namnet härstammar från vandalerna som styrde över stora delar av södra Spanien under folkvandringstiden och som gav trakten namnet Vandalusien. Någonstans senare på vägen genom historien försvann V:et och vi fick vårt nuvarande Andalusien.

Om inte ovanstående förklaring om Andalusiens namn är rätt så vill jag ge en annan variant: Helgonet Lucia, från 200-talet och Syracusa, vandrade runt på jorden och letade efter paradiset. Då hon kom in och såg dalgången vid Guadalquivir på Costa del Sol, kände hon det var så vackert, att hon tyckte sig höra Herrens röst säga åt henne: “Anda Lucia” (stig på Lucia).

Publicerad

Sjukvård i Spanien som fast boende pensionär

Om du pensionerar dig i ett annat EU/EES-land än ditt hemland har du enligt EU:s regelverk rätt till sjukvård i det nya bosättningslandet men det ett krävs intyg från den svenska försäkringskassan (E121). För att erhålla detta intyg krävs att du lyfter ålders- eller premiepension vilket normalt sker från 65 års ålder även om ett så kallat förtida uttag kan förekomma från och med 61 år.

Intyget beställer du hos Försäkringskassans Utlandskontor på Gotland och handläggningstiden är cirka två veckor. Med E121 kan du åtnjuta sjukvård, som om du hade pension från Spanien, trots att den kommer från Sverige. Du får alltså rätt till allmän sjukvård enligt samma regler som gäller för spanska pensionärer och måste vända dig till läkare eller annan vårdpersonal som är ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i Spanien. Du omfattas alltså av det spanska sjukvårdssystemet, vilket innebär att du vid tillfälligt besök i annat EU-land måste kunna uppvisa det europeiska sjukförsäkringskort för att ha rätt till nödvändig akutsjukvård under vistelsen. Detta gäller när du besöker Sverige och behöver läkarvård. Observera att det är läkaren, och inte du själv, som avgör och godkänner att det rör sig om akutsjukvård.

Publicerad

Insamling för vårt älskade prästpar

Kort bakgrund

Klas Hansson, dåvarande chef på Svenska kyrkan i Utlandet, frågade i februari 2017 Mikael och Lena om de ville förlänga sina kontrakt med sju år, med start 1 januari 2020. Mikael och Lena accepterade erbjudandet och planerade sitt liv för att fortsatt arbeta åt Svenska kyrkan i Utlandet med placering i Fuengirola på Costa del Sol. Den nya chefen Rickard Jönsson meddelar den 28 mars 2019 att kyrkan inte tänker följa avtalet! Efter flertalet försök att via dialog nå en överenskommelse konstateras det att denna fråga måste prövas rättsligt. Mikael och Lena ser därför sig nödgade att via en rättslig process klargöra att ingånget avtal gäller. Detta ska avgöras i Uppsala tingsrätt.

Varför behöver vi din hjälp?

En juridisk process som denna kostar mycket pengar. Det har inneburit att Mikael och Lena ur egen ficka har betalat sina juridiska ombud löpande under hela processen fram till idag. Nu behöver dom vår hjälp ekonomiskt för att kunna fortsätta processen så att församlingen på Costa del Sol får behålla sin fina prästfamilj. Din sponsorhjälp kan betyda allt för Mikael och Lena för att inte förlora kampen på grund av att det saknas ekonomiska resurser!

Hur gör du för att skänka ditt bidrag?

Om du vill hjälpa till så finns det två alternativ: Antingen kan du sätta in på församlingens nya konto på Bankinter i Fuengirola, eller så kan du skänka via Facebook.

Bankinter (€)
IBAN: ES1501280796120100062702
SWIFT: BKBKESMM

Skänk via insamling Facebook (SEK via kontokort)
TILL INSAMLINGEN

Publicerad

Ferian i Fuengirola 2019

Ferian i Fuengirola, även kallad Feria del Rosario, är en av de viktigaste i Andalusien och är ett firande av Fuengirolas skyddshelgon. Ferian pågår 6-12 oktober, och måndagen den 7:e är en lokal helgdag i Fuengirola och affärerna har stängt.

Feriaveckan är en vecka fylld med uppträden, god mat och ett välbesökt nöjesfält på feriaplatsen.

Här hittar du mer information om ferian och dess innehåll (på engelska)

Publicerad

Föredrag om Spaniens historia

Välkommen till ett föredrag om Spaniens historia från 1900-talets början till Francos död 1975

Jag berättar om Spanien från 1900-talets början och den första diktaturen 1923. Statskuppen 1936 och det spanska inbördeskriget som leder till 36 års diktatur under Franco.

Vi bjuder på tapas, dryck och har en trevlig kväll tillsammans.

Välkomna till Svenska Kyrkan i Fuengirola, torsdagen den 31 oktober klockan 18.00. Fri entré och ingen föranmälan krävs.