Publicerad

Det är tufft att vara fastighetsmäklare i Spanien just nu!

Samtliga mäklarkontor utmed Costa del Sol har satts i karantän och kontoren har varit stängda från den 14 mars. Hur länge kommer detta att vara och vad kan mäklarföretaget göra under tiden för att överleva? Under blockaden har mäklarkontoren uppehållit sin service så gott det varit möjligt och normalt har företagens medarbetare arbetat från sina hem och haft kontakt med kunderna via telefon och epost. Låt mig ge er mina tankar om hur det kan komma att se ut för branschen framöver.

Coronakrisen kan skapa nya möjligheter

Att leta efter åtgärder och lösningar som kan ge positiva effekter nu och i framtiden är vad många mäklarföretag på Costa del Sol arbetar intensivt med. Detta är en absolut nödvändighet för att överleva de ekonomiska konsekvenser som branschen förväntas få av COVID-19. Trots det faktum att nästan all försäljningsverksamhet har förlamats förblir de flesta företagen optimistiska och är övertygade om att pandemins negativa effekter också kan ge nya positiva möjligheter för framtiden.

Lägre priser ger fler köpare

Det är oundvikligt att vi kommer att se ett prisfall på bostäder på Costa del Sol under den närmaste tiden. För att anpassa priserna till den nya situationen kommer många säljare att tvingas sänka priset på sina hem om de vill eller måsta få dom sålda snabbt. Detta blir då ett utmärkt tillfälle för mäklarna att erbjuda dessa rabatterade bostäder till sina kunder som fortfarande inte har köpt.

Stor möjlighet för investerare

Med hänvisning till vad som hänt tidigare i liknande situationer och när de mest kritiska ögonblicken är över kan återhämtningen inom fastighetsbranschen bli mycket intensiv. Kanske till och med ännu större än förväntat och att fastighetssektorn på Costa del Sol kommer att fortsätta att vara en intressant marknad för investeringar. Detta på grund av att många säljare på grund av deras ekonomiska situation och brist på likviditet kommer att vara villiga att sälja. Denna situation med rabatterade objekt kommer att leda till att många investerare med god likviditet lockas till marknaden för att göra fördelaktiga köp.

Explosion av digitala verktyg

Många mäklarkontor kommer att använda sig av nya tekniker och digitala verktyg för att hålla kontakt med sina potentiella kunder, utbilda sin personal, uppdatera sina verktyg och stärka sina relationer med kunder. Allt detta med hjälp av till exempel virtuella visningar av bostäder, digital formalisering av kontrakt eller betalning av depositioner och handpenningar samt frekventa videokonferenser mellan medarbetarna.

Vilka företag kommer att överleva krisen?

Precis som i andra verksamhetsområden är det de bäst förberedda mäklarföretagen som ekonomiskt kommer att återhämta sig medan de svagaste riskerar att försvinna. Styrkan i ett väletablerat varumärke och en god likviditet och en stark soliditet kommer att göra skillnad mellan de som överlever eller inte. Jag är helt övertygad om att många företag kommer att överleva denna extremt tuffa tid och stå mycket starka på marknaden när krisen är över.

Publicerad

Kommer våra liv att förändras när Corona pandemin är över?

Hur kommer vi att reagera och agera när allt detta är över och vi är tillbaka i ett normalt läge? Människor är olika och så kommer också deras reaktioner att vara.

Den ekonomiska kriser 2007 – 2008 ledde till enorma förändringar vad gäller köp av bostäder i Spanien. Mäklarföretag gick omkull och nybyggnationen stannade av och många företag gick i konkurs. Men det som hände ändrade inte oss som människor. Det tror jag inte att Coronakrisen kommer att göra heller. Man skulle önska att de förändringar vi nu tvingas till skulle få oss att inse att vi kan ta det lite lugnare, att vi inte behöver köra på i 180 jämt.

Vi är snabba att glömma och gå vidare, men jag hoppas och tror att vi kommer att minnas även när den här pandemin är över. Coronakrisen är så omfattande och har ändrat livsförutsättningarna så mycket för många. Jag är övertygad om att den kommer att ge en bestående effekt på samhället.

Jag tror att vi kommer att se stora förändringar i vårt resande. Affärsresorna kommer att ändras eftersom vi nu alla har upptäckt att virtuella möten i de flesta fall fungerar lika bra som att mötas ansikte mot ansikte. Hur det blir för privatpersoner och deras resor utomlands i allmänhet och till Spanien i synnerhet en knäckfråga. Om ett antal transportföretag slås ut så kommer konkurrensen att bli mindre och det kommer att bli mycket dyrare att flyga.

När det här är över tror jag att alla kommer att vilja komma ut och se mer av världen igen. Vi kommer att söka efter sociala sammanhang efter att under så lång tid suttit hemma isolerade och bara kollat på väggarna. Jag är helt övertygad om att Spanien i framtiden blir ett land som många människor från olika länder kommer att vilja återvända till. Av många anledningar. Spanien har under decennier varit det mest populära landet att resa till och tiotusentals familjer från hela världen har köpt sina fritidshus här. Över en miljon människor reste förra året från Sverige till Spanien och det innebär att det kanske är det sista landet som flygbolagen i Sverige drar in på.

Jag hoppas att den här pandemin ska bli en ringklocka för oss som mänsklighet. Tyvärr är jag lite skeptiskt för jag vet hur vi brukar agera. Vi glömmer snabbt och sen blir vi lika överraskade när det händer nästa gång. Kanske kommer vi att lära oss att inte ta varandra för givet, få oss att inse att världen är sårbar och att vår tid här är värdefull och skall njutas fullt ut.

Publicerad

Coronarapport från Costa del Sol den 13 april 2020

Mäklarkontoren på Costa del Sol fortsätter att vara stängda!

Den 9 april röstade den spanska regeringen igenom förslaget att den hårda karantänen skulle förlängas till den 26 april. Vi var alla förberedda på detta. Igår, söndagen den 12 april, höll regeringschefen Pedro Sánchez ett direktsänt tal i spanska TVE och bekräftade detta och berättade samtidigt om vissa förändringar som sker i larmsituationen. För alla företagare på Costa del Sol var det extra spännande om Sánchez skulle upphäva de stängningsförbud som hade omfattat de flesta verksamheter på Costa del Sol. Hans beslut innebar förändringar för vissa branscher men för merparten av företagsverksamheten blev det inte något nytt. Tyvärr gällde det också mäklarbranschen som fortfarande måste hålla sina kontor stängda och under minst två veckor till arbeta hemifrån och ha kontakt med sina kunder via telefon och email. Andra branscher som fortfarande måste vara stängda är barer, restauranger, hotell och merparten av detaljhandeln. Emellertid är det mycket positivt för fastighetsbranschen att från idag kan hundratals nybyggnadsprojekt, som varit paralyserade sedan krisen startade, komma igång igen och färdigställa sina projekt. Där släpper regeringen på restriktionerna och det välkomnas av både köpare och mäklare.

Work hard and stay safe!

Publicerad

Coronarapport från Costa del Sol den 8 april 2020

Äntligen något positivt i dessa tider!

Krisen är inte över. Inte på många månader förmodligen. Men en liten ljusning kommer här. Antalet smittade i Málaga provinsen har nu gått ned för fjärde dagen i följd. I torsdags registrerades 180 nya sjukdomsfall jämfört med dagens siffra 53 nya. Det behöver inte vara trend som kommer att fortsätta men det är i alla fall en indikation att alla tuffa försiktighetsåtgärder som införts har belönats. Totalt har vi nu 1.879 registrerade sjuka i Málaga provinsen med följande fördelning: Málaga 1.106 fall, området Torremolinos till Estepona, dvs. västra Costa del Sol har 366 och resterande 407 i övriga delar av Malaga provinsen.

Ingen annanstans i världen dör så många människor just nu av coronaviruset som i Spanien

Låt oss jämföra lite siffror mellan Spanien och Sverige. I Sverige är det 7.206 bekräftade smittfall och 491 personer har avlidit av sjukdomen. Spanien är 10 gånger större än Sverige vad gäller folkmängd. Då borde antalet smittade i Spanien vara 72.000 personer. Men det är dubbelt så många, 140.510 smittade personer. 13.798 har dött och det är drygt tre gånger så många som i Sverige. Vad detta beror på är inte helt klarlagt. Många ger skulden till politikerna som man anser reagerade för sent på larmsignalerna. En stor anledning till att smittspridningen fått ett så ödesdigert förlopp i Spanien kan vara det faktum att över 2 000 Valencia-fans reste till Italien för att se matchen mot Bergamo-laget Atalanta. Detta anses vara en stor anledning till att smittspridningen i den norditalienska staden exploderade och samtidigt förde smittan vidare till Spanien. Både Valenciaspelare, deras fans och spanska sportjournalister var bland de första att insjukna i Spanien.

Publicerad

Coronarapport från Costa del Sol den 5 april 2020

Hur länge kommer Spanien att vara förlamat av den nationella karantänen?

Igår, lördagen den 4 april, berätta regeringschefen Pedro Sánchez i ett direktsänt tal i den spanska televisionen att isoleringen i Spanien kommer att fortsätta till den 26 april. Och kanske längre! Nästa torsdag, den 9 april, kommer hans förslag med största sannolikhet att röstas igenom i parlamentet. Vad Sánchez noga underströk var att samtliga karantän bestämmelser inte kommer att upphöra den 26 april utan man kommer successivt att lätta på restriktionerna för att så småningom komma tillbaka till normalt socialt och ekonomiskt liv.

Vi var ganska förberedda på att den nationella larmsituationen och hårda karantänen inte skulle upphöra helt eller delvis till den 11 april. Vi har nu varit isolerade i drygt 3 veckor och börjat långsamt anpassa oss till ett helt annorlunda liv. Nu är det bara att gilla läget och ladda om batterierna för ytterligare en tid med kraftiga restriktioner.

För min egen personliga del blir de dagliga hundpromenader med mina labradortvillingar Nelson och Mandela mer betydelsefulla för varje dag som går. Fem gånger om dagen luftar vi på oss alla tre på gräsplättarna utanför bostaden och hälsar numera bekant på polispatrullerna som patrullerar på gatan.

Stay cool and be nice to each other!