Publicerad

Ferian i Fuengirola 2019

Ferian i Fuengirola, även kallad Feria del Rosario, är en av de viktigaste i Andalusien och är ett firande av Fuengirolas skyddshelgon. Ferian pågår 6-12 oktober, och måndagen den 7:e är en lokal helgdag i Fuengirola och affärerna har stängt.

Feriaveckan är en vecka fylld med uppträden, god mat och ett välbesökt nöjesfält på feriaplatsen.

Här hittar du mer information om ferian och dess innehåll (på engelska)

Publicerad

Föredrag om Spaniens historia

Välkommen till ett föredrag om Spaniens historia från 1900-talets början till Francos död 1975

Jag berättar om Spanien från 1900-talets början och den första diktaturen 1923. Statskuppen 1936 och det spanska inbördeskriget som leder till 36 års diktatur under Franco.

Vi bjuder på tapas, dryck och har en trevlig kväll tillsammans.

Välkomna till Svenska Kyrkan i Fuengirola, torsdagen den 31 oktober klockan 18.00. Fri entré och ingen föranmälan krävs.

Publicerad

Det spanska köket

Det spanska köket är inte bara ett kök, utan många. De olika regionerna har nästan alla sina speciella maträtter. Baskien, Katalonien, Madrid, Valencia och Andalusien, ja, alla har de sina specialiteter. Men två saker är gemensamma för hela landet: barkulturen och tapasrätterna.

Vad tänker man omedelbart på när man hör orden ”det spanska köket”? Tortilla (potatisomelett), gazpacho (kall grönsakssoppa), paella (den berömda risrätten), jamón serrano (torkad skinka), sangría (rött vin smaksatt med brandy, likör och massor med fruktjuice) eller riojavin är vad jag tror att många tänker på först. Finns det mer att upptäcka i det spanska köket?

Personligen kan jag knappast påstå att det spanska köket står i klass med världens ledande till exempel det franska och italienska. Men jag tycker att det har blivit bättre, både för att maten i sig själv har kompletterats med intryck från omvärlden men också för att jag själv har vågat prova på nya maträtter som jag snabbt har blivit förälskad i.

Det spanska köket har sina hörnstenar i olivolja och vitlök. Tvärtom vad många tror är rätterna inte överdrivet kryddstarka. Den spanska medelhavsdieten har på senare år blivit mycket omtalad och anses av läkare och näringsfysiologer som en av de mest hälsosamma matkulturerna och en stor bidragande orsak till den långa medellivslängden i Spanien. Med sin uppbyggnad kring grönsaker, frukt, fisk och skaldjur, olivolja, vitlök, mineralvatten och rödvin är det helt annorlunda än vårt kök med stora inslag av mejeriprodukter, potatis, vitt och stark sprit.

Publicerad

Namnet Andalusien – var kommer det ifrån?

En av flera teorier är att namnet Andalusien kommer av det arabiska namnet “Al Andalus”, som refererar till de delar av Iberiska halvön som var under muslimsk överhöghet.

En annan teori är att namnet härstammar från vandalerna som styrde över stora delar av södra Spanien under folkvandringstiden och som gav trakten namnet Vandalusien. Någonstans senare på vägen genom historien försvann V:et och vi fick vårt nuvarande Andalusien.

Om inte ovanstående förklaring om Andalusiens namn är rätt så vill jag ge en annan variant: Helgonet Lucia, från 200-talet och Syracusa, vandrade runt på jorden och letade efter paradiset. Då hon kom in och såg dalgången vid Guadalquivir på Costa del Sol, kände hon det var så vackert, att hon tyckte sig höra Herrens röst säga åt henne: “Anda Lucia” (stig på Lucia).

Publicerad

Få rabatt på dina böter

I Spanien finns ett för oss svenskar mycket ovanligt men ganska sympatiskt sätt att få folk att betala sina böter i tid. Man arbetar enligt ett system som innebär att om du betalar boten inom en viss utsatt tid så betalar du bara halva beloppet. Det gör stor skillnad att betala 60 euro istället för 120, och systemet kan också få den ursprungliga boten att verka som rent ocker om du inte betalar i tid. Men det finns fler rabatter! Har du t.ex. TelPark-appen kan du på många platser annullera din bot, som normalt kostar 60 euro, upp till 72 timmar efter felparkeringen för en kostnad av mellan tre och sex euro.