Publicerad Lämna en kommentar

Föredrag om Spaniens historia från 1900-talets början till Francos död 1975

Kan med glädje hälsa era välkomna till mitt föredrag om Spaniens historia från 1900-talets början till Francos död 1975! Tillsammans med AHN presenteras nu flera datum då jag kommer och föreläser om Spaniens historia.

24 februari, klockan 17.30, AHN i Torremolinos
9 mars, klockan 18.00, AHN Nerja
11 mars, klockan 19.00, på Casitan hos AHN i Nueva Andalucia
8 april klockan 18.00, AHN i Fuengirola

Under föreläsningen kommer jag bland annat att ta upp:

 • Spanien under 1900-talets början
 • Alfonso VIII blir kung 15 år gammal
 • Första diktaturen
 • Slut på terrorn och Franco presenterar sig
 • Primo de Rivera avgår
 • Alfonso VII går i landsflykt
 • En statskupp planeras 1936
 • Franco säger ja till militär resning
 • Spanska inbördeskriget börjar
 • Hjälp från Tyskland och Italien
 • Franco blir spansk statschef
 • Inbördeskriget tar slut
 • 36 års diktatur under Franco
 • Spanien under andra världskriget
 • Vem var då denna man Franco?
 • Franco dör
 • Juan Carlos blir kung och statschef
Publicerad Lämna en kommentar

Sierra Nevada – Skidparadiset i södra Spanien!

Sierra Nevada ligger inte på Costa del Sol men väldigt nära och därför måste jag få berätta om detta fenomen. Tänk att du bara några timmar från själva kusten kan åka slalom på 3 400 meters höjd! När svenskar planerar sin skidsemester så blir det ofta svenska fjällen eller kanske Alperna. Det är få svenskar, som jag träffat, som kan tänka sig att åka alpint i Spanien och definitivt inte i Andalusien. Men se där är de inte riktigt uppdaterade på verkligheten. Jag talar om Sierra Nevada, som ligger på samma breddgrad som Sicilien och Tunisien. Strax ovanför Granada på cirka två timmars bilresa från Málaga, ligger detta skidparadis. Det är inget påhitt när du kanske har hört av dina vänner att man åker skidor på förmiddagen och badar i Medelhavet på eftermiddagen. Detta är unikt i världen och möjligt här i Andalusien, där det finns både sol och bad, snö och skidåkning.

Sierra Nevada är en nationalpark, som världen över är känd som den andalusiska bergskedjan i södra Spanien. Med sina 20 toppar på över 3 000 meter kan man här få en fantastisk utsikt över Medelhavet och den kulturrika staden Granada. Sierra Nevada anses vara den skidort,som har mest sol, med sina 80 procent soldagar under säsongen, en fantastisk kombination som kan skapa den ultimata skidsemestern med backar i världsklass, bra utsikt och sol. Beläget i Penibético- bergskedjan i Sierra Nevada nationalpark och bara 27 kilometer från centrum av Granada, hittar man den lägsta orten på 2 100 meters höjd och den högsta på dryga 3 300 meter över havet. Skidorten Pradollano, som linbanan utgår ifrån, ligger 2 100 meter över havsytan. Den högsta toppen Veleta når 3 470 meter över havet.

Här finns det 115 olika ledfarter med drygt 105 kilometer fantastiska utförslöpor med 4 000 meter blå backar, 9 000 meter svarta, 5 000 meter röda och 1 600 meter gröna backar. Dessutom finns skidspår för långfärdsåkning. Är du inte en van utförsåkare så finns 15 registrerade skidskolor i Sierra Nevada med över 40 lärare. Det mesta kan man få i själva byn men det är inte långt till andra byar eller till Granada om man vill ha omväxling. Det tar bara cirka 25 minuter med bil från Sierra Nevada till Granada. Anläggningen är öppen från december till maj. Skidliftarna öppnar klockan nio på morgonen och stänger mellan halv fem och halv sex.

Läs mer på sierranevada.es

Publicerad

Redovisa dina tillgångar utanför Spanien i Modelo 720

2012 introducerades den omdebatterade ”Modelo 720” som innebär att personer som är folkbokförda i Spanien måste lämna en informativ deklaration över sina tillgångar i andra länder (som överstiger ett visst belopp). Syftet med deklarationen är att den spanska skattemyndigheten vill hålla sig informerade om dessa tillgångar och motverka skattebrott. Det tas alltså inte ut någon skatt på tillgångarna.

Deklarationen skall lämnas både av spanjorer och utlänningar som är folkbokförda i Spanien, och om man inte lämnar in uppgifterna medför det oerhört höga böter. Sista datum för att lämna denna deklaration är den 31 mars och deklarationsperioden öppnar den 1 januari.

Publicerad

Se upp för pinjelarven

Pinjelarver, eller processionslarver, är ett säsongsproblem som bara förekommer från januari till april. Man stöter på larverna i områden med smittade barrträd, dock inte i cypresser, där larven bildar stora silkesbon.

Det handlar om larven till en mal som är ofarlig i sin vuxna form men mycket farlig i larvstadiet. Den mäter cirka fem centimeter och larverna går i en lång rad, där varje larv nuddar svansen på den som går framför – därav namnet processionslarv.

De är mörkbruna med svarta markeringar och har tofsar av irriterande bruna och vita hår på kroppen som, när de kommer i kontakt med en slemhinna hos våra husdjur orsakar en svår inflammation i de orala slemhinnorna, salivutsöndring och så småningom efter några dagar kallbrand i det drabbade området.

Om du misstänker att ditt husdjur har kommit i kontakt med en processionslarv, kontakta din veterinär omedelbart.

Bild: Ensueco.com

Publicerad

Spanien under 1800-talet

I 1700-talets många krig deltog Spanien konsekvent på Frankrikes sida. Detta ändrades radikalt efter franska revolutionen då Spanien istället inledde krig mot Frankrike, vilket i sin tur slutade dock med en fredlig allians mellan länderna. Men på nytt skulle spanjorerna byta sida. Efter mer än två århundranden av isolering från resten av Europa blev Spanien invaderat av fransmännen i början av 1800-talet. När Napoleon tvingade den spanske kungen att abdikera och satte in sin storebror José Bonaparte som kung år 1808, ledde detta till ett nationellt uppvaknande av sällan skådat slag.

Spanska självständighetskriget

Motståndet organiserades i form av ett krig som Napoleon aldrig kunde rå på, det så kallade spanska frihetskriget. Galicien, Baskien, Kastilien, Aragonien, Katalonien och Andalusien angrep den franska inkräktaren med en kraft och kampvilja som visade att hur olika regionerna än upplevde sig vara sinsemellan, så var utlänningarna än mer annorlunda och främmande. Regionerna kände sig tillsammans som ett enat land mot inkräktaren, vilket var något nytt i den spanska historien.

I sanningens namn ska dock erkännas att de inte hade klarat av detta utan hjälp. Den kom från England och framför allt från trupperna som leddes av överbefälhavaren general Wellington. 1814 hade spanska och engelska trupper under hans ledning drivit ut fransmännen ur Spanien. Och för att undvika att de allierade trupperna skulle tränga in i Frankrike, abdikerade Napoleon som regent i Spanien Därmed var frihetskriget slut efter sex års hårda strider.

Tre fruktansvärda inbördeskrig

Den gamle kungen Carlos IV:s son, Fernando, befann sig vid den här tiden i landsflykt i Frankrike när han fick en förfrågan om han ville komma hem och bli kung med löfte om att regera enligt den nya konstitutionen. Ferdinand bedyrade att han skulle följa reglerna, kom hem till Spanien och tog namnet Ferdinand VII. Sedan struntade han totalt i konstitutionen. Det blev på nytt kaos i landet och nu börjar det riktiga eländet. Kungen dör 1833. Han hade inte lyckats få någon manlig tronföljare och därför hade dottern Isabel utsetts till tronföljare sedan han för säkerhets skull infört kvinnlig arvsrätt till kronan strax innan hon föddes. Problemet var att hon bara var tre år gammal vid pappa kungens död. Det löstes genom att kungens gemål María Cristina regerade fram till prinsessans myndighetsålder. Fernando VII:s bror, Don Carlos, hade hela tiden hoppats att få ärva kronan och ville inte acceptera beslutet. Det var inte bara fråga om en kamp mellan två släktingar utan i högsta grad en klasskamp mellan det liberala blocket, kallade isabeliner och de konservativa carlisterna. Don Carlos enda möjlighet var att med våld försöka erövra kronan och nu utbröt det första av tre fruktansvärda inbördeskrig eller de så kallade carlistkrigen.

Isabel II – skandalernas drottning

Vad hände då med den lilla prinsessan Isabel? För att förhindra att någon utomstående skulle sätta sig på Spaniens tron var den enda utvägen att myndigförklara Isabel i förtid och hon blev drottning samma år trots att hon bara var 13 år. Hon tog namnet Isabel II och regerade mellan 1843–1868. Hon blev de stora skandalernas drottning och skulle ha varit älskad av skvallertidningarna om de hade funnits. Hon var fruktansvärt materialistisk och ville tjäna pengar på alla seriösa men, framför allt, oseriösa sätt. Ett exempel på hennes girighet var när hon köpte upp billig mark och sedan såg till att järnvägen drogs fram över just den, som då hade ett helt annat pris för järnvägsbolaget. Om ni någon gång undrar över varför den spanska järnvägen är så mycket krokigare än i Sverige, så beror det på att Isabel krävde att den skulle gå fram just där hon ägde mark och så blev det som det blev, nämligen krokigt! Som drottning var hon närmast värdelös men som kvinna och femme fatale var hon en stjärna. Trots att hennes man var impotent lyckades hon med konststycket att föda nio barn. Fantastisk kvinna, eller hur?

Nuvarande kungens farfars far Alfonso XII blir kung 1902

År 1875 blev ett av Isabellas nio barn ny kung med namnet Alfonso XII. Efter alla de problem som varit hoppades man mycket på den nya kungen. Han dog tyvärr år 1885 bara 27 år gammal och efterlämnade bland annat en gravid drottning. På nytt blev det problem med för unga tronarvingar. Drottning Maria Cristina födde en välskapt pojke och blev själv hans förmyndarregent. Slutligen vid 18 års ålder år 1902 kröntes han till Alfonso XIII och blev den nuvarande kungens farfars far. Vi börjar nu närma oss den moderna epoken i spansk historia.