Publicerad Lämna en kommentar

Spanien populärast för svenskar

För svenskar är och förblir Spanien det mest populära semesterlandet och hit gör svenskarna fler än två miljoner semesterresor varje år. Klimatet och kostnadsnivån har traditionellt varit de största dragplåstren men många kommer också av andra orsaker.

Arvet från de olika kulturerna i Spaniens historia gör landet till ett av världens mest intressanta resmål. De otaliga historiska händelse, som har utspelats i Spanien genom århundrandena, har gett landet inte mindre än 10 000 officiellt erkända turistmonument och över 300 internationellt erkända historiska och kulturella platser.

Hälften av alla turister kommer till Spanien på sommaren. Juli och augusti är de mest populära månaderna medan verksamheten faller betydligt under vintermånaderna och ligger praktiskt taget nere under bottenmånaden februari. Man har försökt utveckla en vinterssportturism men konkurrensen från Frankrike, Schweiz och Österrike, där tillgången på snö är säkrare, är alltför hård.

Under sommaren 2016 uppskattades att cirka en miljon turister samtidigt befann sig utmed Costa del Sol. Detta ska jämföras med 1980-talet då det som mest kom över tre miljoner personer till Costa del Sol via flygplatsen i Málaga. 1995 anlände 6 230 000 resenärer till denna flygplats och 2005 kom 12,6 miljoner. Flygplatsen började nu bli för liten och på två år byggdes den nya terminalen, T3, som invigdes den 15 mars 2010. Den ska kunna ta emot 30 miljoner resenärer per år. Tack vare denna nya terminal kunde man ta emot 16 600 000 passagerare under 2016.

Publicerad Lämna en kommentar

Malaga – kulturhuvudstaden i Andalusien

Malaga

Málaga är huvudstad Malagaprovinsen och är en kommun i den autonoma regionen Andalusien. Befolkningen var 569.130 under 2015 vilket gör Malaga till den näst största staden i Andalusien efter Sevilla och sjätte största i hela Spanien. I Malaga kommun, som är 7.308 km2 stort, bor totalt 1.641.098 personer om man räknar in Marbella, Mijas, Fuengirola, Benalmadena, Torremolinos, Alahurin och Rincon de la Victoria. Malaga är Europas sydligaste storstad med cirka 100 km till Gibraltar och 130 km till Afrikas kust.

Malaga är en historisk och kulturellt rik provinshuvudstad som länge har levt i skuggan av de ikoniska andalusiska städerna Granada, Córdoba och Sevilla. På senare år har staden snabbt vuxit fram som provinsens kulturstad och har ibland även jämförts med Madrid som konststad.

Malaga har mycket att bjuda på. Det smakfullt restaurerade historiska centrum är en glädje att besöka. Den gotiska katedralen omgiven av smala gågator flankerad av traditionella och moderna barer och butiker. Alcazaba, från 1000 talet, är en av symbolerna för staden och en av de största arabiska fästningar i Andalusien. Denna byggnad är idag platsen för det arkeologiska museet, som innehåller värdefulla arv från den feniciska och romerska tiden. Slottet Gibralfaro, från 1100-talet, är kopplad till Alcazaba genom en del av väggen och erbjuder en enastående utsikt över staden.

Muelle Uno är en del av Malagas upprustade hamnområde, strax intill Playa Malagueta. Här i hamnen har det investerats många miljoner euro. Den nya kryssningsterminalen tar emot 650 000 kryssningsturister varje år och längs hamnpromenaden kryllar det av läckra restauranger och butiker.

I Campanillas strax utanför Malaga stad ligger Teknologiparken ((Parque Tecnológico de Andalucía PTA) som har haft en betydande tillväxt sedan starten 1992. Då bestod Teknologiparken av åtta företag som till idag har växt till över 500 förtag med mer än 15.000 anställda.

Den nya kulturstaden

Idag finns det tre kända konstmuseer som öppnat filial i Málaga. Det första är Museo Carmen Thyssen som är en filial till Museo Thyssen-Bornemisza i Madrid. Det andra är Centre Pompidou i Paris som öppnat sin filial i hamnområdet Muelle Uno. Det tredje slutligen är Museo Ruso som är en filial till det statliga ryska museet i Sankt Petersburg. Det är deras första filial i utlandet och ett tioårigt avtal är undertecknat med det kända ryska konstgalleriet. Det ryska museet ligger i den gamla tobaksfabriken Tabacalera. Vidare finns flera andra intressanta museer i staden. Museo Picasso Málaga och CAC Málaga Centro de Arte Contemporáneo, öppnade båda under 2003, samt det nybyggda kulturhuset La Térmica på 13 000 kvadratmeter. El Museo de Las Bellas Artes i El Palacio de La Aduana har återöppnats efter flera års genomgripande renoveringar och heter numera El Museo de Málaga. Det är en sammanslagning av Museo de Bellas Artes de Málaga y del Museo Arqueológico Provincial de Málaga.

Malagas gamla historia

Málagas historia sträcker sig cirka 2700 år och är en av de äldsta städerna i världen. Det var fenicierna från Tyros som grundade staden omkring 770 före Kristus och gav staden det latinska namnet Malaka. Från 800-talet under det arabiska styret i Spanien blev Malaga ett viktigt handelscentrum. Under denna tid var stadens arabiska namn Mālaqah. Från 1025 var det huvudstad i den autonoma Taifa Málaga fram till erövringen av emiratet Granada år 1239. Málaga är en av de spanska städer där det muslimska styret kvarstod längst. Medan de flesta andra av landet redan vunnits tillbaka blev morerna fortfarande kvar i det ockuperade Málaga. De muslimska invånarna motstod angrepp och artilleri bombardemang innan hungern till slut tvingade dem att kapitulera. Málaga blev återtagen av de kristna styrkorna den 18 augusti 1487.

Malaga som turiststad 

Málaga stad avslutade året 2015 med sitt bästa någonsin uppsättning siffror för turism. Under 2015 valde över 1,1 miljoner turister att semestra och bo på hotell i staden. Detta är en ökning på 6,5 % från 2014. Och man hoppas att det ska bli ännu högre siffror i år. Borgmästaren i Malaga, Francisco de la Torre, spekulerade i början av året om en ökning med över 5 %, vilket skulle innebära att man når över 1,3 miljoner turister under 2016. Malagas flygplats ligger 8 km väster om stadens centrum och är den fjärde mest trafikerade i Spanien efter Madrid, Barcelona och Mallorca. Under 2015 passerade 14,4 miljoner passagerare genom gaterna. Från Malagas internationella flygplats kan man då över 60 olika länder i världen. Om man vill besöka huvudstaden Madrid och inte vill flyga så finns det en utomordentlig tågförbindelse mellan städerna. Järnvägsstationen María Zambrano ansluter staden till Atocha i Madrid med tåget Talgo 200 samt höghastighetståget AVE. Det senare invigdes den 23 december 2007 och reducerar restiden till Madrid till två och en halv timme.

Malaga kongresscenter (Palacio de ferias y congresos de Malaga)

Málaga som konferensstad med Palacio de ferias y congresos de Málaga är ett projekt som stöds av Málaga kommun för att ge staden ett strategiskt beläget område för mässor och konferenser. Mässbyggnaden har en mycket spektakulär och supermodern konstruktion. Arkitekten har försökt att återskapar en bild av Medelhavet. Taket på byggnaden har en unik design i aluminium som föreställer vågor med en gigantisk titanfisk simmar. Det är en symbol för stadens tradition som kuststad med Medelhavet. Mässan och kongresscentret är en av de modernaste i hela Spanien och ger nya affärsmöjligheter för Málaga som har blivit en av de ledande destinationerna för mässor och konferanser.

Feria de Malaga – Årets största fest på Costa del Sol

Den 19 augusti 1487 erövrade de katolska kungarna Fernando och Isabella Malaga åter från morerna. Det nya styret i staden bestämde att hedra denna stora dag och den 15 augusti 1491 firade man frigörelsen med en procession genom staden. Sedan dess har Malaga firat varje år och idag är Feria de Malaga den i särklass största folkfesten i hela Andalusien. Miljontals besökare kommer varje år och festen har sitt centrum på den stora feriaplatsen (Recinto Ferial de Malaga) som ligger 3 km väster om Malaga centrum. Det kommer besökare från hela Spanien och festen börjar strax före midnatt den 15 augusti på stranden i Malagueta med ett stort fyrverkeri och festen slutar den 23:e. På dagarna är det inne i Malaga centrum en gigantisk gatufest. Kontoren, butikerna och bankerna stänger igen och gatorna förvandlas till gatustånd och festaktiviteter stånd som erbjuder mat och dryck i kombination med musik och dans.

Hitta din bostad i Malaga

HUS LÄGENHETER
Publicerad Lämna en kommentar

Planera din pension

Allt fler svenskar drömmer om att pensionera sig utomlands och allt fler realiserar dessa drömmar. Utflyttningen från Sverige befinner sig på en historiskt hög nivå och inte minst gäller detta Spanien, som är ett av de mest populära länderna.

Att bosätta sig i ett annat land är givetvis ett stort steg och kräver planering. Du bör förbereda dig väl genom att besöka Spanien under olika årstider, resa runt i landet och bekanta dig med olika orter, försöka lära dig grunderna i spanska språket och så vidare. Det är även av stor vikt att du sätter dig in i frågor som berör din pension:

  • Hur stor är/blir min totala pensionsinkomst?
  • Hur beskattas min pension i Sverige?
  • Hur beskattas min pension i Spanien?
  • Hur är skatteavtalet mellan Sverige och Spanien utformat?
  • Hur ska mina pensionsinkomster fördelas över tiden?

Hör av dig till mig så hjälper jag dig med eventuella frågor.

Publicerad Lämna en kommentar

Hur styrs Spanien – det politiska systemet

I april är det nyval i Spanien, men hur är landets politiska system egentligen uppbyggt?

I enlighet med 1978 års konstitution är det spanska parlamentet (Las Cortes) sammansatt av två kamrar. Parlamentet består dels av kongressen (Congreso de Diputados) med 350 direktvalda ledamöter som väljs vart fjärde år, dels av senaten (Senado de España) med 304 medlemmar där 256 representanter kommer från de olika länen, regionerna och öarna. De övriga 48 utses av varje autonom region, som får sända en senator per region samt ytterligare en per miljon invånare i området. Dessa 48 senatorer utses inte vid allmänna val utan av respektive regionala parlament. Efter varje parlamentsval föreslår kungen en premiärministerkandidat. Parlamentet godkänner sedan utnämningen och därefter utser premiärministern sin regering.

Landet är indelat i 17 självständiga ”län” med varierande grad av självbestämmande. Dessa kallas för autonoma regioner (regiones autónomas) och varje region har sitt eget parlament och sin egen regering.

Under de 17 autonoma regionerna finns provinserna. De är 50 till antalet och definieras enligt den spanska författningen från 1978 men har sitt ursprung i en uppdelning av landet från 1833. De flesta provinser är namngivna efter dess största stad.

Som sista del av det politiska systemet i Spanien finner vi under provinserna olika självständiga kommuner (municipios). I totalt 50 provinser i hela landet finns över 8 000 kommuner. Ledamöterna i kommunalfullmäktige väljs vart fjärde år. Kommunalfullmäktige utser en borgmästare (alcalde), vice borgmästare (tenientes de alcalde) och andra funktionärer inom olika ansvarsområden.